PELLET

PelLet jest wydajnym paliwem powszechnie używanym w Europie. Jest paliwem wyprodukowanym z odnawialnej biomasy, czyli w stu procentach naturalnym. Pelet to ekologiczne i odnawialne paliwo stałe – biopaliwo, które produkuje się z odpadów drzewnych takich jak: trociny, wióry oraz z roślin energetycznych po odpowiedniej przeróbce – a mianowicie suszeniu oraz mieleniu. Wysuszony i rozdrobniony materiał jest podgrzewany do temperatury, w której lignina (jeden z podstawowych składników drewna) zaczyna wykazywać właściwości kleju. Gorąca masa cząsteczek ligniny i celulozy jest następnie granulowana, tak aby ostatecznie uzyskać postać gotowego peletu – czyli małe, sprasowane granulki o średnicy 6 lub 8 mm i długości kilku centymetrów. Pelet charakteryzuje wysoka wartość energetyczna (kaloryczność – ponad 19 000 kJ/kg) oraz niska zawartość popiołu (zazwyczaj do 0,5%). Do spalania peletu stosuje się specjalne kotły na paliwa stałe, w których proces spalania jest zautomatyzowany, a także w wyniku fotosyntezy emisja dwutlenku węgla z peletu jest równa zero. Z tego powodu można uznać pelet za najczystsze paliwo na świecie. Pelet nie posiada substancji szkodliwych dla środowiska oraz nie powoduje alergii.

Pelet drzewny należy obecnie do najpopularniejszych rodzajów paliw odnawialnych w Europie. Dynamiczny rozwój rynku paliw odnawialnych w ostatnich latach jest m.in. spowodowany przyjęciem przez Unię Europejską nowych wytycznych polityki klimatyczno-energetycznej (w 2018 roku). Udział odnawialnych źródeł energii (OZE) do 2030 roku ma się zwiększyć w Europie co najmniej do 32%, a efektywność energetyczna – poprawić o 32,5%.

Właśnie ze względu na rosnące zainteresowanie peletem i ogólnie odnawialnymi źródłami energii – także pod kątem ogrzewania gospodarstw domowych peletem – wprowadzono dla klientów detalicznych udogodnienia w postaci jego certyfikacji. Unia Europejska w wyniku prac Komitetu Technicznego (TC 335) Europejskiego Komitetu Standaryzacji (CEN – Comité européen de normalisation) wprowadziła wspólną normę dla wszystkich krajów. Jest to norma EN 14961-1÷6, która określa wymagania dla biopaliw stałych (także dla peletu). Certyfikat odnosi się do samego procesu produkcji peletu lub do jego jakości. Jest potwierdzeniem przez niezależną firmę, czy dany pelet spełnia wymagania konkretnych norm parametrów technicznych i ustanowionych standardów – w/w normy EN 14961. Dwa główne certyfikaty w Polsce, ale także w całej Europie to DINplus oraz ENplus A1. Zależą one od dwóch organizacji – Europejskiego Komitetu Standaryzacji (CEN) – certyfikaty DINplus (nakładające obowiązki na producentów peletu polegające na cotygodniowym kontrolowaniu poziomu wilgotności, ścieralności, gęstości i zawartości wypełniaczy) oraz European Pellet Associations – certyfikaty ENplus (odnoszą się one do procesu produkcji oraz łańcucha dostaw).

Pelet można także podzielić na 3 klasy dotyczące zawartości popiołu w stanie suchym. Są to następujące wartości: A1 do 0,7%; A2 do 1,5%; B do 3%. W klasie A1 znajdują się pelety do kotłów, pieców, palników i kominków, w A2 pelet z większą zawartością popiołu dla kotłów posiadających dużą moc. W klasie B są pelety przemysłowe.

5 cech wysokiej jakości pelletu do kotła c.o.

5 cennych wskazówek, przydatnych przy wyborze najlepszego rodzaju pelletu do Twojego kotła c.o.

  1. Zapytaj sprzedawcę, jaki pellet poleca do Twojego kotła c.o., albo sprawdź to na tabliczce znamionowej Twojego pieca c.o. – znajdziesz tam informację o normie paliwa, które będzie używane do ogrzewania domu. Takie oznaczenie znajdziesz także na workach z pelletem. Znajdziesz 3 oznaczenia: C1, czyli norma A1, C2, czyli norma A2 D, inaczej B.
  1. Zawsze sięgaj po certyfikowany pellet – będzie on droższy, ale to znowu gwarantuje wysoką jakość opałową, odpowiednią wilgotność oraz zachowanie wszelkich ważnych procedur produkcji. Masz gwarancję, że produkt spełnia wszystkie warunki, które określone są jego oznaczeniem klasowym.
  2. Kupuj pellet w workach – sięgaj tylko po ten zapakowany w oryginalne, fabrycznie zamknięte worki. Mają one zawsze oryginalne oznaczenie z logotypem producenta oraz nabity widoczny numer partii produkcyjnej.
  3. Wybieraj pellet znanych producentów – na polskim rynku jest kilka firm, które produkują i dystrybuują pellet doskonałej jakoś Kupisz go w marketach budowlanych albo specjalnych punktach dystrybucji. Ma on doskonałą jakość i wysoką wartość opałową.
  4. Zawsze sprawdzaj wilgotność pelletu – to niezwykle istotna kwestia. Najlepsza wartość opałowa będzie miał dobrze wysuszony pellet. Na początku użytkowania kotła c.o. na pellet zalecamy zawsze przetestowanie różnych pelletów. Kupujemy produkty od kilku producentów i obserwujemy w jaki sposób zachowują się w kotle c.o. Wybierz paliwo, które w Twojej opinii najlepiej się spala.

Sekretariat

Pracujemy pn-pt w godzinach 7.00-16.00
soboty w godzinach 7.00-12.00

biuro@stalmark.pl
+48 33 476 13 26

STALMARK

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa

ul. Przemysłowa 21
34-120 Andrychów
NIP: 5512629442